Cavalerie sabel m1895 (Dutch Cavalry officers sword M1895)
Sabel van de cavalerie voor officieren en manschappen. Ook door de bereden artillerie en door de marechaussee gedragen.
Ook wel genoemd de lange sabel no. 3.
Dit sabel is er in twee uitvoeringen, namelijk de versie met licht gebogen kling en de versie met de rechte kling (steekversie, pooksabel).
De gebogen uitvoering was bedoeld voor de bereden onderdelen (huzaren van de cavalerie en kanonniers van de rijdende artillerie).
De rechte uitvoering was bedoeld voor ondersteunende eenheden die daar direct aan verbonden waren.
Dit type sabel Model 1895 in de gebogen uitvoering wordt nog steeds gedragen door de cavalerie bij officiële gelegenheden. Het sabel is dan ook niet echt schaars.
De oude exemplaren uit de beginperiode vanaf 1895 zijn meestal dof uitgeslagen door de ouderdom, terwijl de recente exemplaren blinkend schoon zijn.
Officiers uitvoering.
Op de foto's hier onder staat de versie met de licht gebogen kling. Het is een officiers uitvoering.
De kwaliteits aanduiding: Yzerhouwer.
Logo van de leverancier: W.P. Loomans te Breda.
Oude foto: Een ritmeester van de cavalerie met de officierssabel M1895 op inspectie.
(bron: fotoarchief Cavalerie museum - www.cavaleriemuseum.nl)
Hier ziet men duidelijk het verschil in het dragen van de sporen. Het betreft hier de sporen met de riempjes. Duidelijk zichtbaar is het riempje over de wreef en de gesp links voor de enkel.
De voorste militair is een ritmeester (te zien aan de drie sterren op de kraagpunten). Het betreft hier een speciale inspectie, daar het pijnappelsnoer niet aan de kolbak is bevestigd. Het snoer wat om de hals gedragen wordt is het snoer waaraan de revolver is bevestigd. Handig als het zou vallen, dan hing het nog om de nek.
Foto uit de jaren '20: Enkele officieren van de cavalerie met de sabel M1895.
(bron: fotoarchief Cavalerie museum - www.cavaleriemuseum.nl)
Manschappen uitvoering.
Het verschil met de officiersversie is dat deze manschappen uitvoering veel zwaarder is uitgevoerd en een zwart lederen greep heeft.
De hieronder afgebeelde sabel is het geheel geblauwde manschappenmodel. Dit blauwen is gedaan tijdens de mobilisatie 1914-1918.
Totale lengte zonder schede is 103 cm.
De sabel is erg donker gekleurd als gevolg van het blauwen.
Foto uit begin 1900: Een korporaal van het 3e Regiment Huzaren (huidig Regiment Huzaren "Huzaren van Boreel") met de manschappen sabel M1895.
(bron: fotoarchief Cavalerie museum - www.cavaleriemuseum.nl)
Hij draagt zgn. "hakbal sporen". Een beugel met een uitsteeksel en een bolletje. Hier is ook duidelijk te zien dat er "hoge hakken" werden gedragen en een kepi. Ook hier geen extra uitmonstering aan de jas.
Een prachtige foto uit ongeveer 1930 van Marechaussee onderofficier A. Brekelmans (1889-1975).
Hij draagt de cavalerie sabel M1895.
Hieronder staat een andere uitvoering van de sabel M1895, namelijk de versie met een rechte kling afgebeeld (t-kling, pooksabel).
Onder de kom zijn de prachtige bloemmotieven te zien.
Foto, vermoedelijk uit eind 1800: Een officier met de rechte sabel M1895.
Wat opvalt is dat er geen embleem zit op de sabeltas.
(bron: fotoarchief Cavalerie museum - www.cavaleriemuseum.nl)
Hierboven een oude foto van een artillerist; hetgeen blijkt uit zijn hoofddeksel. Deze vorm van hoofddeksel had ook een aparte naam, namelijk een talpa.
Hij draagt hier de rechte manschappensabel model M1895 met leren dragon gebruikelijk in de tropen. Daar werd over het algemeen leren uitmonstering gedragen, wat beter bestaand was tegen het klimaat.
Wel waarneembaar is het snoer. Het snoer wat aan het hoofddeksel werd bevestigd wanneer te paard werd geopereerd zodat het niet verloren ging.